Školský
e-mail
Internetová
žiacka knižka
Rozvrh
hodín

Štatistiky

Návštevníkov: 5681094
Trieda VII. B
Projektový deň 2018
Náš projektový deň začal v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene. Privítal nás lektor, sprievodca expozícií Drevo vždy živé (tradičné remeslá pre dnešok), Hlas lesa a Les v zrkadle vedy. Po tom, ako nám povedal ako vzniká les, kde sa berú stromy a akú starostlivosť vyžadujú, nás sprevádzal po celom múzeu. Najprv nám ukázal výstavu tradičných remesiel a nástrojov, ktoré sa pri nich používali. Vysvetlil nám, čo je to tokárstvo, stolárstvo, tesárstvo a aké boli žiadané v minulosti. Ukazoval nám drevené kolesá, sánky, sudy, náradie a aj celú stolársku dielňu. Riešili sme aj krížovku a my sme mali dopĺňať podľa toho, čo sme predtým počuli. Tajnička nám vyšla – REZBÁRSTVO. Počas prehliadky sme videli veľa krásnych vecí z rezbárstva celého regiónu.

Ďalej sme sa dozvedeli, ako sa ľudia musia o les starať, čo všetko sa v lese používa na ochranu stromov a ako sa v našom meste pripravujú odborníci na les. Videli sme pekné poľovnícke trofeje. Niektorí vedeli že územie našej krajiny je pokryté až zo 43% lesmi. Čo je dobré, lebo v minulosti bolo lesov u nás vraj menej.

Na záver nám ako bonus lektori ukázali výstavku Rodina Ostrolúcka a Ľudovít Štúr. Bolo to veľmi zaujímavé (veď napríklad sme sa dozvedeli aká bola Adela Ostrolúcka vzdelaná) a tiež aj to, aká to bola dôležitá rodina pre mesto Zvolen. 

Prežili sme zaujímavé dopoludnie, veľa sme sa dozvedeli a teraz už aj vieme, že les to nie sú len stromy.
Tomáš Lasab, Richard Hrnčiarik, Patrik Mucha, Richard Floch

Celý článok...
 
,,Starí rodičia držia naše malé ruky len chvíľu, ale naše srdce navždy.“ - projektový deň 2017 IV. B
V piatok 27. 10. sme sa učili inak, ako zvyčajne, mali sme projektový deň. Bol pre nás vzácny, pretože sa jeho súčasťou stala Hankina stará mama, Elenka Novodomská. Prišla medzi nás vo vynikajúcej nálade. Previedla nás svojim nádherným životom, priniesla nám ukázať fotografie - celý život v krásnych a vzácnych spomienkach. Spomienky na detstvo, školské časy, nástup do zamestnania, či najlepšiu kamarátku, s ktorou sa navštevujú doteraz.. Nemenej zaujímavým bolo aj jej zamestnanie. Pracovala s deťmi, ako pani vychovávateľka, aj na našej škole. Táto práca bola náročná, ale krásna.

V dôchodku si hrdá stará mama dopraje oddych pri varení a pečení, či pri turistike a cestovaní, alebo ho aktívne trávi s vnúčatami. Na záver sme si spolu zaspievali pri harmonike, na ktorej nám zahrala známe ľudové piesne. Starí rodičia hrajú v našich rodinách veľkú úlohu. Dávajú lásku, ktorá nemá žiadne podmienky. Dávajú spomienky svojim vnúčatám.

Celý článok...
 
Vítanie vtáčích poslov jari
S príchodom jari, prebúdzaním prírody sa žiaci I. C, III. A, III. B zúčastnili zaujímavého a poučného podujatia pod názvom Vítanie vtáčích poslov jari, ktoré sa konalo v Arboréte Borová Hora. Deti sa tu zoznámili so životom a migráciou operencov žijúcich v našom okolí a sami si mohli vyskúšať krúžkovanie a vypúšťanie vtákov na slobodu. Odborníci na danú tematiku im trpezlivo odpovedali na ich zvedavé otázky. 

Pri príležitosti Dňa vtákov sme mali možnosť vidieť niektoré dravce, ktoré so sebou priniesli žiaci Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici. Najväčším zážitkom pre žiakov bolo vyskúšanie si zaujímavej práce sokoliarov.

A čo na to deti?
Celý článok...